ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ У ЗГРАДАРСТВУ
28.09.2012

Протекле недеље у Нишу је одржано и промовисано више скупова и пројеката о енергетској ефикасности и глобалним климатским променама. То је био повод за разговор са Бобаном Џунићем, председником Градске општине Палилула, о активностима на пројекту “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у зградарству“, коју ова организација локалне самоуправе Града Ниша, у сусрет законске примене „енергетског пасоша“, успешно остварује. Ово је део излагања председника Џунића који је забележила медијсја еколошка мрежа, ЕКОполис.

Глобално загревање и климатске промене данас су светски проблем и велика претња животу и развоју становништва на нашој планети. Животно окружење се мења, а од свих нас се тражи хитно реаговање и интензивна сарадња како на локалном тако и на међународном плану. Зато је важно одговорити на питање “шта може учинити локална заједница, а шта сваки појединац како би се сачували природни ресурси” и испунили приоритети које је утврдила ЕУ да се до 2020. године смањи емисија CO2 за 20 одсто.

Чињеница је да се концепт урбане средине стално и све брже мења и да растом градова расте и потреба да се помоћу нових технологија побољшава квалитет живота сваког грађанина. Порастом стандарда живота, расте и потрошња како топлотне енергије за грејање, тако и енергије за хлађење. Због велике потрошње енергије у зградама, а истовремено и највећег потенцијала енергетских и еколошких уштеда, енергетска ефикасност и одржива градња данас постају приоритети савремене архитектуре и енергетике. Ово је подручје препознато као област која има највећи потенцијал за смањење укупне потрошње енергије. Грађевински сектор је један од најдинамичнијих у Нишу, посебно у општини Палилула. Запошљава и највећи број људи. У Србији постоји око три милиона разних објеката чија је просечна потрошња од 150 до 200 киловат-часа по метру квадратном на годишњем нивоу, док у Европској унији та потрошња износи између 50 и 70 киловат-сати.

Зато је од изузетног значаја остварити уштеду и унапредити енергетску ефикасност у зградарству. Примери добре праксе, пословни контакти попут одласка наших предузетника на Међународни сајам и конференцију „GreenBuilding 2012“ (Италија), чине наш пројекат “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у зградарству“, који је 2012.године одобрен нишкој општини Палилула, као део развојних пројеката, ЛЕДИБ Програма (LocalEconomicDevelopmentBalkans) одрживим.

Позитиван утицај на климатске промене не може се започети без промене понашања нас појединаца, без одустајања од старих навика и усвајања нових. Измена система вредности, начина размишљања и ставова грађана једини је прави пут за спречавање даљих негативних утицаја на климу. Овај приручник, директиве ЕУ и адресар намењени су свим грађанима, учесницима у пројектовању, градњи, реконструкцији и одржавању зграда, као информација и подсетник на значај управљања енергијом у зградама и могуће енергетске, економске и еколошке уштеде применом мера енергетске ефикасности. Обрађене информације су резултат сарадње мултидисциплинарне групе тимова партнерских организација на нашем пројекту (Грађевински кластер „Опека брик“, Град Ниш-Управа за планирање и изградњу и ЕКОПОЛИС-Медијска еколошка мрежа Србије). Градска општина Палилула осмислила је и друге активности које имају за циљ упознавање са примерима најбоље праксе у пројектовању енергетски ефикасних зграда на свету и бољем информисању јавности о значају и предностима уштеде енергије.

Улагање у енергетски ефикасне зграде се исплати, јер се врло брзо уз уштеду енергије и плаћање мањих рачуна то финансијски осети. Установљавање категорије енергетске ефикасности жељеног објекта и постојање енергетског пасоша као легитимације која сведочи о његовој енергетској ефикасности, отпочеће применом и у нашој средини од 30.септембра 2012. Очекујемо да ће наша активност допринети промени размишљања и рада струке у сектору зградарства, мотивисати наше грађане да штеде. У Европским развијеним земљама је то постала пракса. Ми смо још увек на самом почетку. (Излагање Бобана Џунића, председника ГО Палилула, забележио Д.Видојковић, ЕКОполис мрежа)